Зърнената сделка трябва да бъде продължена и реализирана с участието на

...
Зърнената сделка трябва да бъде продължена и реализирана с участието на
Коментари Харесай

Турция продължава да настоява за руско участие в зърнената сделка

Зърнената договорка би трябвало да бъде продължена и реализирана с присъединяване на Русия и Украйна под егидата на Организация на обединените нации.

Това съобщи пред кореспонденти на конференция в Анкара Йомер Челик, представител на Партията на справедливостта и развиването, управлявана от турския президент Реджеп Ердоган.

" Ние не желаеме конфликтна обстановка в Черно море. Декларираме, че този развой би трябвало да се организира с присъединяване на две страни Русия и Украйна под егидата на Организация на обединените нации, сподели той за зърнената договорка. Западът чака и двете страни да се върнат на масата за договаряния. Преговорите би трябвало да се водят с посредничеството на Организация на обединените нации ", акцентира Челик.

Според него само Турция упорства " за определяне на мир сред Руската федерация и Украйна.

" Темите, свързани с размяната на пандизчии и зърнения кулоар, излизат на напред във времето. Нашият президент продължава да извършва своите начинания ", добави Челик.

Припомняме, че по-рано тази седмица турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че всяка самодейност за възкръсване на договорката за зърно в Черно море, която изолира Русия, евентуално няма да бъде устойчива. 

Русия е подготвена да изпрати гратис зърно на по-бедните страни, ход, който Турция и Катар поддържат, добави Ердоган. Въпреки това той към момента има вяра, че зърнената договорка ще бъде възобновена.

Турският президент също организира диалози с японския министър председател Фумио Кишида в коридорите на срещата на върха на Г-20 по отношение на напъните за възкръсване на договорката. Това разкриха пред " Ройтерс " два източника, осведомени с въпроса, без да дават повече детайлности.

Русия се отдръпна от договорката през юли, година откакто тя се осъществяваше посредством посредничеството на Организация на обединените нации и Турция. Доводът на Русия за отдръпването й бе, че личният й експорт на храни и торове е изправен пред трудности и че незадоволително украинско зърно отива към нуждаещите се страни.

Руският външен министър Сергей Лавров увери генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, че страната му ще се върне към договорката единствено в случай че Западът извърши отговорностите си към Москва.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР